Gürültü Ölçümleri
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan ve yanında “
1 ” işareti bulunmayan aynı zamanda 27 Nisan 2011 tarihli ve 27917 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 7. maddesinin (ç) bendi ile getirilen muafiyet kapsamına girmeyen faaliyet ve tesisler için Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisansı kapsamında gürültü ile ilgili değerlendirmenin yapılması gerekmektedir.
Gürültü izninden muaf olan ya da gürültü kapsamında izin almış olan işletmeler istediği kadar gürültü yapamazlar. Çevre izni ve lisansı kapsamında gürültü açısından değerlendirme yapılmaması veya izin alınmış olması durumu faaliyet ve tesislerin çalışmasına izin verilmediği veya istediği kadar gürültü yapabilecekleri anlamı taşımamakta olup, söz konusu faaliyet ve tesislerin ÇGDY Yönetmeliğine uyumlu olarak çalışması gerekmektedir.
Canlı müzik olan eğlence yerlerinin ,gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak müzik yayını yapabilmesi için Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereği belediyeden veya il özel idaresinden canlı müzik İzni alması gerekmektedir.
Gürültü konusundaki gerekli raporlar ilgili yönetmelikler çerçevesinde aşağıdaki kategorize edilmiştir.
1.Çevresel Gürültü kapsamında mevcut işletme ve tesisler için gerekli raporlar;
-
Çevre İznine Tabi İşletmeler için Akustik Rapor -
Çevre İznine Tabi Olmayan İşletmeler için Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu-
Eğlence Yerleri için Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu-
İşyeri, Atölye ve İmalathaneler için Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu 2.Planlanan ve ÇED Kapsamında Değerlendirilen İşletme/Tesisler için gerekli raporlar;
-
Planlanan İzne Tabi Tesisler için Akustik Rapor-
Ulaşım Sektörü için Akustik Rapor -
Toplu Konut Projeleri için Akustik Rapor3.Gürültü haritaları;
Gürültü raporları ve haritalarını yetkili laboratuvarlarda çalışan, B1 ve A2 tipi gürültü eğitimi alarak uzman olmuş, üniversitelerin mühendislik, mimarlık ve fen fakültelerinden mezun personellerin yapma şartı vardır. Laboratuvarımız uzun yıllardır gürültü üzerine çalışan eğitimli ve sertifikalı deneyimli personelleri ile gürültü ölçüm hizmetlerini konusunda önde gelen cihazlarla vermektedir. Gürültü haritaları oluşturabilmek için IMMI yazılım programı kullanmaktadır.