Kimyasallarını yönetemeyen firmaların pazarları daralıyor
Satın aldığınız yada sattığınız ürünlerin içerisinde yasaklı / kısıtlı kimyasalların bulunup bulunmadığını kontrol ediyor musunuz?
Toplumların gelişmişlik düzeyinin artması ile birlikte tüketim alışkanlıkları da değişmektedir. İnsanlar alışveriş yaparken aldıkları ürünlerin insan sağlığına ve çevreye zararı olmadığından emin olmak istiyorlar. Yada benzer iki üründen insan sağlığı ve çevreye zararı olmayanı tercih ediyorlar.
Ancak insanların aldıkları ürün üzerinden bu sorgulamayı yapmaları çok güç. İşte burada araya bağımsız kurum ve kuruluşlar giriyor. Ürünün yaşam döngüsü boyunca takibini yaparak ürün içerisinde yasaklı / kısıtlı kimyasalların kullanılmadığını, insan ve çevreye zararlarının bulunmadığını tespit edip ürünleri belgelendiriyorlar. Tekstil sektöründe ZDHC (Zero Discharge of Hazardous Chemicals), GOTS (Global Organic Textile Standard), OEKO – TEX, otomotiv sektöründe IMDS (International Material Data System) kendi yasaklı kısıtlı kimyasal listeleri bulunan bağımsız kurum / kuruluşlardan sadece birkaçıdır. Tekstil ve otomotiv sektörü başta olmak üzere ticari ürün üreten markalar tedarik ettikleri ürünlerin içerisinde yasaklı / kısıtlı kimyasalların bulunmamasını garanti altına almak için kimyasal yönetim sistemi kurmak için birimler kurmakta ve eğitimler aldırmaktadır.
Son olarak Tekstil, otomotiv ve yapı kimyasalları üreten EMA KİMYA firmasında CLP, REACH ve KKDİK eğitimi düzenlenerek;
- Kimyasalların Sınıflandırma etiketleme ambalajlamasının nasıl yapılması gerektiği,
- Güvenlik bilgi formunun kimyasal yönetiminde nasıl değerlendirileceği,
- Tedarikçilerden talep edilmesi gereken bilgi ve belgelerin neler olduğu,
- REACH ve KKDİK’te yer alana yasaklı ve kısıtlı kimyasalların nasıl kontrol edilebileceği,
- KKDİK kapsamında kimyasal kayıtlarının nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme yapılmıştır.